Splid og krig i Mellemøsten har trukket fronterne op mellem religiøse retninger. Men det er blevet tid til forsoning
Det begyndte som folkelige demonstrationer mod regimet under det arabiske forår i 2011, men siden har tilstandene i Syrien udviklet sig til væbnet konflikt og borgerkrig, hvor forskellige grupper kæmper imod hinanden for magten i landet.
Midt i det hele står civilbefolkningen, der både er slidte af krigens rædsler og fyldte af had til hinanden pga. forskelligheder – herunder religiøse forskelle.
I den krigshærgede by Homs i Syrien har præsten i den protestantiske kirke, Mofid Samir Karajili, taget håbet om forsoning i egen hånd. Han har oprettet en fodboldklub, hvor drenge og piger nu kan komme og spille fodbold sammen på tværs af religiøse skel, sociale lag og køn.
Projektet heder ”Space for Hope” og er sat i søen for at skabe fredelig sameksistens blandt kristne og muslimer.
Samlet om fodbold
Fodboldklubben har udviklet sig, siden kristne og muslimske teenagedrenge blev inviteret til fodboldtræning på pladsen bag byens protestantiske kirke, The Evangelical Presbyterian Church, i 2014.
På det tidspunkt var det utænkeligt at krydse bydelene, for man holdt sig til sine egen. Men Mofid Samir Karajili opfordrede til fodbold på de sociale medier og på opslag på lygtepælene og i en bus hentede han drengene, hvor de nu var.
”I 2014 herskede der fortsat utryghed i alle dele af byen. Som kirke havde vi gennem noget tid uddelt mad eller kontanter til folk, der havde mistet deres nærmeste eller deres job. Men vi følte, at vi var nødt til at gøre mere. Der var et kæmpe underskud af tillid almindelige mennesker imellem. Den tillid ville vi genopbygge,” siger Mofid Samir Karajili.
Idéen med at række ud til teenagerne gennem fodbold faldt i god jord. I løbet af de seks første uger med aktiviteter deltog der op mod 250 teenagere.
Det var vigtigt, at det var en religiøs og respekteret institution, der samlede de unge, vurderer præsten.
”De her drenges fædre dræbte jo hinanden for bare få år siden. Der er meget gammelt had og politik. Selvfølgelig er der også religiøse splittelser, men i krigstid kan man samtidig ikke undvære sin tro. Og måske derfor har Homs’ indbyggere i bred forstand stolet på, at freden var i kirken.”
I dag er der lignende fodboldklubber, hvor unge mødes på tværs, i Aleppo og andre byer.
Den syriske kirke udvikler sig
Danmission støtter kirkens arbejde for fred og forsoning blandt de unge, og har oplevet de syriske kirkers udvikling under krigen.
”Selvom krigen har været en katastrofe, siger flere af kirkerne i Syrien, at den også har været en velsignelse, fordi den har tvunget dem til at gentænke deres måde at være kirke på. De har reflekteret over deres rolle i samfundet og har lært, at de i langt højere grad må engagere sig i dialog med andre religioner. De har også engageret sig mere i diakoni.
Mange menigheder er simpelthen blevet sundere og mere handlekraftige, fordi det blev så tydeligt, hvad der skulle gøres,” siger Agnete G. Holm, der er seniorrådgiver og teolog i Danmission.
Tilgivelse i syriske familier
Danmission og Compassion Protestant Society, der er en del af Den Evangeliske Synode i Syrien og Libanon, arbejder sammen om et andet projekt i Syrien, der viser kirkens vilje til at skabe rammer for interreligiøs dialog og tilgivelse.
”Revalue Syria” hedder projektet, der er et forløb, hvor familier fra forskellige egne af landet og med forskellig religiøs baggrund mødes 12 gange og taler om deres erfaringer, tanker og håb for landet.
Formålet er at genopbygge værdierne for borgerne i Syrien og give dem håbet tilbage. Specielt for de børn, der aldrig har oplevet andet end krig.
Især børnene i projektet havde svært ved at mødes på tværs af religion, viste det sig, og i begyndelsen mobbede nogle af dem hinanden. Efterhånden som de lærte hinanden bedre at kende. Blev de bedre til at dele deres erfaringer med hinanden og venskaber opstod.
For de voksne var forløbet en mulighed for at dele bekymringer og erfaringer med andre. Mange af dem kom med oplevelsen af, at det før krigen var ligegyldigt hvilken religion andre havde, men at krigen har været med til at skabe splid. Revalue Syria gav deltagerne mulighed for igen at mødes på tværs for forsoning og håb for fremtiden.
Jubilæumssangen
Håbet er ude i verden
Tekst og musik: Per Krøis Kjærsgaard, 2021
Hent tekst og noder her